Upplev en äkta Mårten Gås i hjärtat av Skåne

Det finns traditioner i Sverige som tyvärr faller i glömska och som en följd av detta också kan försvinna. Mårten Gås är ett klassiskt exempel på en sådan tradition. I Sverige har Mårten Gås firats – alltid den 10 November och alltid med en traditionsenlig gåsmiddag – sedan 1500-talet. Idag ser man att detta nästan enbart sker i vår allra sydligaste landskap: Skåne. 

Lyckligtvis så finns det emellertid rum för alla som vill fira Mårten Gås i Skåne. Idag anordnas bussturer från hela Sverige där man dels får en möjlighet att uppleva en äkta Mårten Gås och där man dels också får bo kvar på ett fint hotell där exempelvis spa finns tillgängligt. 

Det kan behövas efter middagen då man inte sällan är helt urlakad. Mårten Gås är en maffig middag där allt från klassisk svartsoppa, svensk gås – med klassiska tillbehör – och skånsk äppelkaka serveras. Svartsoppa? Ja, det är en riktig klassiker vars smak enklast kan beskrivas som en blandning mellan blodpudding och – faktiskt – pepparkaka. Den måste upplevas! 

Mer än bara Gåsagille 

Viktigt att poängtera är att det handlar om mer än bara ett klassiskt Gåsagille och en chans att uppleva – och indirekt bevara – svenska traditioner. Med rätt arrangör så kommer du även att få chansen att se en massa muséer, uppleva glastillverkning på plats i Kosta Bodas världskända lokaler samt bo på ett hotell som verkligen ger dig en möjlighet att ladda dina batterier. Det handlar om att du får en chans att rå om dig själv. Själva bussresan sker i moderna bussar där du sitter bekvämt och exempelvis kan logga in dig på wifi. 

Allt detta erbjuds du  i hjärtat av Skåne där du kan njuta av Österlen och fira in att vinterhalvåret har sin början. Välkomna vintern genom Mårten Gås, precis som svensken har gjort sedan 1500-talet. Se till att ta på dig bekväma byxor: risken finns alltid att man går upp några kilon av alla godsaker.

Publicerat den
Kategoriserat som Artiklar